Do końca wakacji już coraz mniej dni. Jednak z tego, co zdążyliśmy się zorientować, to właśnie teraz najwięcej osób z naszej drużyny wyjechało. I nie ma znaczenia, czy odpoczywacie na greckiej plaży, w polskich górach, nad jeziorem czy u dziadków na wsi, róbcie to z głową. Krem z filtrem, czapka lub kapelusz i dużo wody to przy obecnej pogodzie punkty obowiązkowe. A dla ochłody proponujemy lody. Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony
Miód i malina prowadzonej przez naszą zuchowo- harcerską mamę, Panią Ewę Mościcką.
Składniki:
- świeże truskawki
- banany
- miód
Wykonanie: W wysokim naczyniu dokładnie zblenduj umyte i odszypułkowane truskawki i obrane banany, dodaj miód (w ilości wedle uznania). Przelej do pojemniczków na lody i wstaw do zamrażarki na ok. godzinę. Jeśli po wyjęciu z lodówki sorbet będzie trudno wyjąć z pojemniczków, możesz brzegi oddzielić nożem i dopiero wtedy wyjmować lody.
Uwaga! Świeże truskawki można z łatwością zastąpić melonem lub pozbawionym pestek arbuzem.
A jak już zrobi się troszkę chłodniej wypróbujcie i inne przepisy z tej strony. Warto!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz. Dodają nam ona skrzydeł.